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QUESTION: I recently met with a property owner about listing her property for sale. During our initial meeting, 

while going over the standard listing agreement (Standard Form 101), the property owner told me that the home 

on her property is a manufactured home. She provided me with the vehicle identification number (“VIN”) of the 

home and I inserted that information in paragraph 12(m) of the listing agreement. What additional steps, if any, do 

I need to take when dealing with the sale of this type of property?   

ANSWER: First, it is important to understand that there is a difference between manufactured homes (also known 

as mobile homes) and modular homes. While the two types of homes may look identical, the difference has to do 

with the building codes that govern their construction. Manufactured homes are built according to a federal code 

promulgated by HUD, while modular homes are built according to whatever state and local codes are applicable 

to the location where the home will be placed. 

In North Carolina, modular homes become part of the real property at the time of installation. In contrast, 

manufactured housing generally starts out as personal property. That status can change by following one of two 

procedures. If no title to the home has been issued by the DMV, the owner can file a “declaration of intent to affix 

the manufactured home” with the Register of Deeds. If a title to the home has been issued by the DMV, the owner 

can file an affidavit (on the DMV’s Form MVR-46G) with the DMV to remove the home from the DMV’s 

registration files. The DMV requires the owner to attach (or surrender) the original title to that affidavit. Once 

signed and returned by the DMV, the affidavit must then be recorded in the Register of Deeds’ office. Once that is 

recorded, the home will be considered real property.  

If you list property for sale, and it includes either a manufactured or modular home, we strongly recommend that 

you disclose that fact in your MLS listing, regardless of the home’s status as real or personal property. If the home 

is a manufactured home, you should check to see if a “Declaration of Intent” or an “Affidavit for Removal” has 

been filed with the Register of Deeds. If not, the home is personal property. In that event, any contract for the sale 

of your client’s property should include the Additional Provisions Addendum (Standard Form 2A11-T). 

Paragraph 5 of that form makes specific reference to the existence of a manufactured home on the property. In our 

view, Standard Form 2A11-T is not necessary if the home is either (a) a modular home or (b) a manufactured 

home that has been affixed to the real property and the required documents have been recorded with the Register 

of Deeds.     
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